Házhozszállítás

Építési anyagok

Milyen építőanyagok használhatóak kandalló építéshez?

Első körben azt mondanánk, hogy azokat amiket a termék kategóriákban megtalál.

De nagyobb hangsúlyt adnák annak, hogy miket ne!

Építhetek kandalló burkolatot Ytong, vagy más gázbeton jellegű anyagból?

A válaszunk az, hogy lehet, de csak a hideg pontok esetében, ami például egy kiegészítő pad, polc, dekor elem.

De a gázbeton anyaga porózus. A levegő páratartalmát átveszi hideg állapotban, majd mikor befűtünk, a pórusokban lévő pára 100°C felett gőzösödik, azaz elpárolog. Eközben feszítő hatás lép fel, és az anyagban repedések jönnek létre, amiből por képződik.
Így szépen lassan az anyag porózus, porzó felületeket képez, ami egy kandalló burkolat esetében több négyzetméter is lehet.
Ez a légrácsokon keresztül a lakás levegőjébe jut. Amit belélegzünk, idővel nem tudjuk mitől lesz légúti irritációnk, vagy betegségünk.

Egy kandalló burkolaton belül 200-300°C is koncentrálódhat, ilyen esetben máshogy viselkednek az anyagok, így azon területekre használjunk vermikulit, vagy kálcium-szilikát lapokat, és csak ahhoz építsünk gázbetonból dekorációt. De ilyenkor felvetődik a kérdés, keverjük-e az építőanyagot és a ragasztókat, vagy egy anyagból dolgozzunk, aminek azonos a hőtágulása.

Ezt Ön is ellenőrizheti, ha felhívja a terméket gyártó céget és a gázbeton falazóelem hőterhelhetőségéről információt kér.  

Építhetek kandalló burkolatot tűzgátló gipszkartonból?

Ha a célunk, hogy egy lakástűz esetén megvédjük a kandalló betétünket a tűztől, akkor igen.

Bár sokan tűzálló gipszkartonnak nevezik, de ez a megfogalmazás nem helyes.
tűzgátló gipszkarton a benne lévő vízkristályok miatt alkalmas tűzgátlásra.
A tűzgátlás: meggátolja a tűz terjedését egy alkalommal. Aztán „kuka”.
A tűzgátló gipszkarton nem szigetelőanyag, tehát ez sem terhelhető folyamatosan 50°C feletti hőmérséklettel. Egy kandalló burkolaton belül 200-300°C is koncentrálódhat órákon át.

tűzgátló gipszkarton egy rétegben és a levegő teljes kizárásával 30 perces tűzgátlásra alkalmas, 2 rétegben 60 perces és éghetetlen szigeteléssel ellátva még hosszabb ideig képes visszatartani a tűz terjedését.
Kandallók építésére azonban nem alkalmas!
Amennyiben kételkedik ebben, kérjen információt a gyártótól a termék hőterhelhetőségét illetően.
Nem elhanyagolható tény az sem hogy a fémszerkezet hőtágulásából adódóan repedések javítása is rendszeressé válhat.


Összegezve: a tűzgátló gipszkarton és gázbeton közvetlenül nem alkalmas kandalló építésre, de a megfelelő szigeteléssel ellátva lehet vele dolgozni. Minden esetben a vermikulit és a kálcium-szilikát lapokat ajánljuk kandalló burkolat építéshez.

Tovább